Duże szanse na eksport polskiej wieprzowiny do Japonii

· · | Ciekawostki

Jeszcze 5 lat temu Japonia znajdowała się na trzecim miejscu wśród krajów, do których Polska eksportowała najwięcej wieprzowiny. W 2011 r. wywieziono tam mięso (wieprzowinę mrożoną i wędliny) o wartości ponad 200 mln zł.

 

 

Gwałtowany spadek eksportu tego produktu z Polski nastąpił  w momencie,  gdy w lutym 2014 r. wykryto wirusa  afrykańskiego pomoru świń w Polsce. Nie był to dobry okres dla naszych rolników i  dla całej branży mięsnej. Eksport został wstrzymany niemal do wszystkich krajów pozaunijnych.

 

 

Polska zdecydowała się na podjęcie działań mających  na celu wznowienie eksportu wieprzowiny m. in. do Japonii.  Jednym ze sposobów było zorganizowanie przez Związek Polskie Mięso kampanii „Rozsmakuj się w Europie”, współfinansowanej przez UE. Owa kampania promowała mięso na Targach w Tokio. Japońscy dystrybutorzy, importerzy i przedstawiciele sieci handlowych mieli przekonać się o wysokiej jakości polskiego mięsa, które jest wytwarzane z przestrzeganiem wyśrubowanych norm i standardów.

 

 

Komisji  Europejska poinformowała ostatnio, że rynek japoński zostanie prawdopodobnie ponownie otwarty jeszcze przed wakacjami. Obecnie japońska strona prowadzi ocenę sytuacji zdrowotnej zwierząt w Polsce w celu uznania regionalizacji UE oraz, w konsekwencji, wznowienia importu mięsa wieprzowego pochodzącego z polskich regionów wolnych od ASF – poinformował Związek Polskie Mięso.

 

 

Bardzo prawdopodobne, że jeśli Japonia zniesie bariery dla polskiej wieprzowiny,  pozytywnie wpłynie to na możliwości eksportu do innych azjatyckich krajów.

 

Wierzymy, że polscy eksporterzy mięsa będą mieli otwarte drzwi na ten kierunek. Zachęcamy do wysyłania zapytań na transport tego specyficznego produktu.

 

Żródło: pap.pl